fbpx

Hoe ontstaat roest?

Het is bruin, brokkelig en het valt uit elkaar … dit gaat natuurlijk over roest. Roest is één van de bekendste vormen van corrosie. Per seconde wordt er wereldwijd duizenden kilo’s ijzer beschadigd door roest. Dit is uiteraard erg zonde. Dus hoe ontstaat roest en hoe is het te voorkomen? Roest ontstaat als ijzer in contact komt met zuurstof en water. Wanneer er bijvoorbeeld regen op een blok ijzer valt dan lossen kleine ijzerdeeltjes op door het water. Hierdoor worden er allemaal (kleine) vlokken ijzer gecreëerd die worden blootgesteld aan zuurstof (uit de lucht). Nu is er dus sprake van ijzeroxide (ijzer en zuurstof). En dat is roest. Roest ontstaat dus wanneer ijzer in contact komt met zuurstof. Hieronder leest u meer over hoe u dit oxidatieproces kunt voorkomen en bestrijden.

Nadelen van roest

Roest is vervelend omdat het zowel economische als veiligheidsrisico’s met zich mee brengt. Denk bijvoorbeeld bij voertuigen, bruggen of machines. Wanneer een brug aan het roesten is dan vormt dit een gevaarlijk risico omdat de constructie wordt verzwakt. Dit komt doordat het oxidatieproces het materiaal van de brug dunner maakt. Ook kunnen er zelfs gaten in het metaal ontstaan. De verroeste brug moet natuurlijk worden hersteld en dit vormt het economische risico van roest.

IJzer beschermen tegen roest met de anti roest spray van Waxoyl

Roest kan dus erg gevaarlijk zijn. De gevolgen van een verroeste brug of auto wilt u liever voorkomen. Het is daarom van belang dat u roest gelijk verwijdert wanneer u het ziet. Wanneer u het tijdig opmerkt dan is roest zeer goed te behandelen. Hierbij is het wel essentieel dat het materiaal wordt behandeld tegen toekomstige roestvorming. Dit doet u met de anti-roest spray van Waxoyl. Deze spray brengt een beschermende laag aan op ijzer (metaal) waardoor vocht en zuurstof niet aan het oppervlak hechten. Hierdoor kan roestvorming worden voorkomen.