Wat is het verschil tussen keramische coating en glascoating?

Er zijn verschillende coatings voor auto’s op de markt gebracht. Het gevolg hiervan is dat er in de autowereld vaak veel termen worden gebruikt om soms zelfs hetzelfde product te beschrijven. Het is dan ook niet gek dat dit bij veel consumenten voor verwarring zorgt. Want wat is nou het verschil tussen een keramische coating en een glascoating? Beide coatings hebben namelijk nagenoeg dezelfde eigenschappen:

  • Ze zorgen voor UV-bescherming
  • Ze zorgen voor een diepe glans
  • Ze zijn waterafstotend
  • Ze zorgen voor dat vuil zoals insecten en modder makkelijk kan worden verwijderd
  • Ze blijven voor een lange periode op de autolak

Ondanks de vele overeenkomsten is een keramische coating niet helemaal hetzelfde als een glascoating. We leggen het verschil hieronder uit.

Keramische coating

Keramische coatings is een coating dat zijn naam dankt aan het feit dat het een ingrediënt bevat dat ook wordt verwerkt in keramiek. Dit ingrediënt staat bekend om hoe hard het kan worden, hoe lang het kan blijven zitten en hoe goed het is beschermd tegen allerlei schadelijke stoffen zoals chemicaliën. Maar eigenlijk gaat een keramische coating niet om de eigenschappen van de keramiek zelf, maar meer om het glazuur dat wordt gebruikt om keramiek te beschermen en mooi glanzend te maken. In het glazuur en keramiek wordt onder andere Siliciumoxide (SiO2) gebruikt. SiO2 wordt ook gebruikt om glas te maken. Een glascoating is dan ook eigenlijk een keramische coating omdat het de ingrediënten bevat die ook in keramiek gevonden worden.

Glascoating

Glascoating bevat dus net als een keramische coating SiO2. Maar wat is dan het verschil tussen een keramische coating en een glascoating? Het verschil tussen beide coatings is het productieproces. Glascoating heeft een ander productieproces waardoor het uiteindelijk iets andere eigenschappen bevat dan een keramische coating. Glascoating biedt betere bescherming tegen hoge temperaturen en geeft een diepere glans dan een keramische coating. Een keramische coating biedt echter een betere bescherming tegen chemicaliën dan een glascoating.