Ceramic coating misvattingen bij boten

Er gaan veel misvattingen en verkeerde informatie rond over ceramic coatings. Veel mensen gaan ervan uit dat ceramic coatings onverwoestbaar zijn en een blijvende oplossing bieden, maar dat is niet helemaal waar. Ze kunnen falen en duren niet eeuwig.

#1 Ceramic coating is permanent

Ze zijn in feite semi-permanent en zullen na verloop van tijd op natuurlijke wijze slijten. Ze vormen een harde, glasachtige barrière tussen de elementen en jouw boot. Toch is het niet nodig om elke paar maanden opnieuw aan te brengen, zoals een wax of sealant. In plaats daarvan kan je verwachten dat je 2 tot 3 jaar gemiddeld kunt genieten van een ceramic coating op je boot. 

#2 Ceramic coating zal loslaten

Na verloop van tijd zal de coating wegslijten. Er zal een verminderd vermogen zijn om vuil gemakkelijk te verwijderen, maar het zal niet vergelen, barsten of beginnen af te pellen zoals een falende blanke lak.

Een goede verzorging is noodzakelijk om de levensduur van je coating te verlengen. Dit omvat regelmatig wassen, het vermijden van agressieve reinigingsmiddelen en het af en toe gebruiken van een SiO2-topper om de coating opgeladen te houden en goed te laten werken. 

#3 Wassen is niet meer nodig

Ook al zit er een ceramic coating op je boot, is het nog steeds nodig om deze te wassen. De coating zorgt ervoor dat het was proces een stuk makkelijker gaat. Door de ceramic coating hoef je minder moeite te doen om vuil, vissenbloed en andere verontreinigingen te verwijderen. Deze stoffen hechten niet direct aan het oppervlak van de boot, maar hopen zich op op de coating, waardoor ze gemakkelijker te verwijderen zijn. Het wordt echter nog steeds aanbevolen om vogelpoep en andere agressieve verontreinigingen zo snel mogelijk te verwijderen.
De zelfreinigende eigenschappen van keramische coatings verminderen de noodzaak van frequent wassen. In veel gevallen is een simpele wasbeurt en zeem droog voldoende om je boot er schoon en glanzend uit te laten zien.

#4 Ceramic coating zorgt voor een krasvrije bescherming

Ceramic coatings zijn kras-resistant en niet kras-proof. Dit betekent dat ze kunnen helpen bij het minimaliseren van krassen door wassen, wrijving van fenders en rubber van oude stijgers. Ze zullen echter geen krassen verwijderen of de boot onfeilbaar maken.

Het is belangrijk om goed voor de boot te zorgen en hem op de juiste manier te wassen om krassen te voorkomen. Het gebruik van harde borstels op een gladde gelcoat kan krassen veroorzaken.

#5 Ceramic coating is een anti-fouling

Ceramic coatings voorkomen groei niet en werken niet als aangroeiwerende verf. Hoewel ze kunnen helpen om de waterlijn gemakkelijker schoon te maken en vergeling door zout of brak water te voorkomen, voorkomen ze niet dat marine dieren of aangroei op de romp van de boot ontstaan.

#6 Ceramic coating is geschikt voor alle boten

Niet op elke boot zou een ceramic coating moeten worden aangebracht. Oudere boten met poreuze gelcoat of problemen met gelcoat, zoals vergeling of slechte kwaliteit, moeten een coating vermijden. Als je niet toegewijd bent aan het verzorgen van de coating of het correct wassen van de boot, dan is het de investering misschien niet waard. Het is belangrijk om de beperkingen van ceramic coatings te begrijpen en een professional te raadplegen als je deze optie voor je boot overweegt.

#7 Ceramic coating kan je boot niet meer verkleuren

Al hoewel ceramic coating de beste UV-bescherming op de markt biedt, is er alsnog de mogelijkheid dat de basis van je boot verkleurd. Ceramic coating zorgt wel voor een betere bescherming maar afhankelijk van de basis is er geen 100% garantie tegen verkleuring van de boot. Tot op heden zijn hier ook nog geen betere alternatieven voor gevonden op de markt.

Meer weten over Ceramische Coatings voor boten?